home

nieuws

Universiteit van Amsterdam

Albert Heijn De Key Stadgenoot

openbare ruimte

documenten

foto's

links

contact & info

video

Paaltje duwen bij de UvA, Amsterdam, 22/11/2010

Infomercial uit de campagne "UvA, denk eens aan de buren!" van Sarphatiblokbewoners Michel Snoeren en cameraman Dutch J den Hollander. 

Infomercial uit de campagne "UvA, denk eens aan de buren!" van Sarphatiblokbewoners Michel Snoeren en cameraman Pierre Hartendorf.

Infomercial uit de campagne "UvA, denk eens aan de buren!" van Sarphatiblokbewoners Michel Snoeren en cameraman Pierre Hartendorf.

Op vrijdag 8 januari 2010 wijdt AT5 een uitzending aan de perikelen tussen Sarphatiblok en de UvA over de overlast van het UvA-bouwverkeer door onze achtertuin, de Valckenierstraat op het Roeterseiland in Amsterdam. Paul Helming van de UvA verwoordt in dit nieuwsitem precies wat ons, de bewoners, altijd zo tegen staat bij onze contacten met de UvA: Ze spreken de waarheid niet! Bij de UvA noemen ze dat met een mooi woord communicatie. Heer Helming beweert met droge ogen dat de werkzaamheden een jaar in beslag zullen nemen, terwijl de UvA in haar mooie brochures uitgebreid uitlegt dat Fase 3 van de bouwplannen in 2016 klaar zal zijn. Helaas (voor hen) zijn ze nu al veel te laat gestart en dan hebben we het nog niet over de plannen die ze daarna op stapel hebben staan. Zo'n 10 jaar of langer meneer Paul Helming! En nog niemand weet hoeveel vrachtwagens er per dag zullen rijden, dus ook de UvA niet! De echte feiten over de te stutten gevel vindt u onder Documenten / Alternatieve UvA Routes> Route 1> pag.3 en dat er bij de UvA veel domweg niet mogelijk is weten we al jaren. Treurig om weer zo'n UvA-toneelstukje mee te moeten maken. Dank U UvA!

Hoe verplaats je een stapel bouwmateriaal 20 m verder? Door het op te hijsen en het niet 20 graden naar rechts te verplaatsen, maar een draai te maken van 340 graden naar links en daar dan zo'n 3 minuten over te doen. Geen wonder dat bouwen vaak wat duurder uitvalt. (22 juli 2010)

30 juni 2010

's Morgens om 5.45 uur (kwart voor 6!) begint een "chauffeur" van Vermeulen aan een rit achteruit door de Valckenierstraat. Daar is ie om 5.55 uur mee klaar. Dat is nog altijd een uur voor de toegestane tijd van 7.00 uur. Zowel in de vrachtwagen als de aanhanger staat apparatuur los in de bak en klettert constant tegen de stalen wanden. Het hek staat dan al lang open en op de achtergrond is iemand al zaken in een karretje aan het laden. Van sommige dingen kun je prachtige films maken, maar je wordt er wel moe van: Elke morgen om een uur of 6 worden we gewekt door de bouwplaats. (1 juli 2010)

Ook op zaterdag- en zondagmorgen om 7 uur arriveren in de Pancrasstraat in Amsterdam de vrachtwagens die gaan laden en lossen voor de AH-vestiging Sarphatistraat 141K. Al jaren wordt een kwart van de bewoners van het Sarphatiblok hierdoor vroegtijdig gewekt. Ondanks herhaalde onderhandelingen met AH zijn ze op geen enkele manier bereid iets aan deze a-sociale geluidsoverlast te doen. We gaan het nu anders aanpakken. Tijdens de filmopnamen was het trouwens wel opvallend hoe rustig er met de karren werd omgesprongen. Dat zijn we wel anders gewend. Soms wat vreemde beelden in de film, want nadat AH-personeel de politie had gebeld en we niet meer mochten filmen, moesten we sneaky te werk gaan. (14/11/2009)

Meestal op zaterdagmorgen om 7.30 uur, als iedereen nog op één oor ligt  en het net licht begint te worden in deze donkere tijden, komen de bladblazers. In de schemering ontwaren we een soort zombies die, bij gebrek aan een veegwagen, met luchtblazers natte bladeren proberen weg te blazen. Het is een soort vertoning als "Water naar de zee dragen", want achter hen vallen al weer de nieuwe herfstblaadjes. Heerlijk nutteloos werk dus, waar we als buren van de UvA natuurlijk erg vrolijk van worden. Dank U UvA! (novemder 2009)

AT5 uitzending uit 2000, waarin de voorlopers van Bewonerscommissie Sarphatiblok ageren tegen de plannen van de UvA betreffende de bouw van z.g. Short Stay Facilities voor buitenlandse studenten. De bewoners waren hierover op geen enkele manier geïnformeerd.

Mooie, rustgevende, ingetogen film over een UvA student met het briljante idee een stoel van de ondergang te redden, bij het Van der Waals-Zeeman Instituut in de Valckenierstraat. Er komen zeker nog meer prachtige UvA films. (2006)